Skip to main content

fotoworkshop 
Paddenstoelen

Paddenstoelen

LOCATIE  |  Locatie op de Veluwe 

DATUM  | Vrijdag 27 oktober  VOL

TIJD |  Aanvang 9.00 uur tot ± 14.00 uur

PRIJS  |  115,00 incl. btw

DEELNEMERS  |  Minimaal 6 - Maximaal 8 

BEGELEIDING  |  National Geographic Fotograaf Jan Vermeer

Fotoworkshop met dé Paddenstoelen fotograaf en auteur van het boek 'Paddenstoelen'


PADDENSTOELEN VOOR DE LENS
Het najaar staat garant voor een overvloed aan paddenstoelen. Alleen al in Nederland komen 5000 soorten voor. Zoals met veel onderwerpen zijn niet alle zwammen en schimmels fotogeniek. Veel ervan zijn grauw van tint en daarom voor fotografen minder interessant. Sommige zijn vrijwel kleurloos, maar vallen wel weer op vanwege hun prachtige vorm. Een aantal soorten zoals de overbekende vliegenzwam is én mooi gekleurd én ook heel mooi gestileerd van vorm. In oktober groeien veel soorten in vooral vochtige bossen waar we tijdens deze workshop op zoek gaan naar de mooiste zwammen. Tijdens de workshop is er vooral aandacht voor de esthetische benadering, toevoegingen met plantenspuit en overdadige lichtjes passen niet in mijn benadering en laat ik graag aan anderen over. Tijdens mijn obsessieve zoektocht naar paddenstoelen ben ik steeds uitgegaan van de schoonheid van de paddenstoel, niets meer en niets minder. Deze benadering staat centraal tijdens de fotoworkshop. 

ACHTERGROND
De afgelopen jaren was ik vrijwel geheel in de ban van de paddenstoelen wereld. Aanvankelijk zonder plan, als vanzelf ontstond er een project wat resulteerde in publicaties in een groot aantal internationale magazines in Zweden, Noorwegen en Duitsland. Bijzonder in dat rijtje is de trotse publicatie in de internationale editie van het prestigieuze National Geographic Magazine. En dat met gewone Veluwse paddenstoelen….

LOCATIE
Ik kies er bewust voor om de exacte locatie niet op deze pagina te delen. Dat is om te voorkomen dat er teveel andere fotografen op hetzelfde moment en in hetzelfde bos actief zijn. 

FOTOAPPARATUUR
Het is bijna vanzelfsprekend dat een macrolens een must is tijdens deze dag. Heb je deze niet dan kun je ook goed uit de voeten met een set tussenringen van bijv. het merk Viltrox. In combinatie met een gewone lens zoals bijv. een 24-70mm kun je de afstand tot je onderwerp verkleinen, ook werken deze glasloze tussenringen heel goed in combinatie met een 70-200mm lens. Advies nodig? Stuur een mail!

MACROSTATIEF
Veel foto’s maak ik met Laowa lenzen die grossieren in een uitgebreid scala aan macro-objectieven. De 25mm is een ultra macro lens waarmee je tot zeer dichtbij kunt scherpstellen. Dit is een specialistisch objectief dat enige oefening vergt, maar de resultaten zijn dan ook geweldig. Voor paddenstoelen gebruik ik een speciaal Benro-Macro-statief waarmee de camera tot op de grond kan worden gepositioneerd. Een macrorail is weliswaar specialistisch, voor sommige onderwerpen is dit onmisbaar. Na aanmelding ontvangen deelnemers extra informatie over apparatuur en de locatie. 

 

onmisbare wonderen van de natuur

>  rood met witte stippen - de mooiste!

>  eindeloze vormen en kleuren

>
  ingetogen Soft - Focus

>  mirrorless, profiteer van mijn lange systeemcamera ervaring

>  maak kennis met de te gekke lenzen van Laowa

>  maak kennis met Focus Stacking en de Macrorail 

Paddenstoelen groeien vooral goed onder vochtige omstandigheden. Het najaar is daarom bij uitstek de beste tijd om zwammen te zoeken en te fotograferen

INCLUSIEF
Prijs voor de workshop is 115,00. In de loop van de ochtend is er koffie en thee.

LOCATIE
We bezoeken éen van de beste paddenstoel gebieden van de Veluwe. De exacte locatie wordt uitsluitend gedeeld met deelnemers van de workshop. 

INSCHRIJVEN
Klik op de datum om in te schrijven. Deelnemers ontvangen tijdig informatie over de locatie en inhoudelijke camera info.